De Regeling Verlaagd Tarief, ofwel de Postcoderoosregeling, bestaat niet langer. De regeling is vanaf 1 april 2021 vervangen door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Sinds 1 april kan er aanspraak worden gemaakt op de 92 miljoen euro die dit jaar in de SCE-pot zit. Meer weten over de nieuwe SCE-regeling? Benieuwd of deze regeling ook voor u interessant kan zijn? Interesse in een collectief zonnedak? Neem vooral contact met ons op of lees er meer over.

 

 

De PostCodeRoos regeling (fiscale benaming is de Regeling Verlaagd Tarief) is ruim drie jaar geleden geïntroduceerd als financieringsmogelijkheid om gezamenlijk zonne-energie op te wekken, zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak hoeven te liggen.

Samen opwekken, samen profiteren

De PostCodeRoos Regeling biedt 15 jaar lang vrijstelling van energiebelasting over de zonne- of windenergie die de deelnemers in een project gezamenlijk opwekken. Dit betekent dat zonnepanelen niet langer op het eigen huis of bedrijfspand hoeven te liggen, maar ook elders geïnstalleerd kunnen worden. Bijvoorbeeld op een groot agrarische dak net buiten het dorp, op het dak van het lokale dorpshuis of zelfs op een beschikbaar stuk grond in de buurt. Deelnemers richten samen een coöperatie op of maken gebruik van een bestaande VVE (Vereniging Van Eigenaren) en investeren gezamenlijk in een zonnedak door het kopen van zonparticipaties. Deze zonparticipaties geven jaarlijks recht op de opbrengst van één zonnepaneel. De panelen in het project zijn namelijk eigendom van de gezamenlijke coöperatie. In ruil voor hun deelname (investering) ontvangen deelnemers, naar rato van het aantal zonparticipaties, jaarlijks een teruggave van energiebelasting die zij betaald hebben over de energie die zij thuis gebruiken. Dit recht op teruggave van de energiebelasting voor deelnemers wordt door de overheid voor (minimaal) 15 jaar gegarandeerd en geldt vanaf het moment dat de Belastingdienst het project goedkeurt. De hoogte van de investering per zonnepaneel / zonneparticipatie is afhankelijk van de keuzes van de lokale energie coöperatie.

Meer informatie

Wat is een PostCodeRoos?

Een PostCodeRoos is een afgebakend gebied waarbinnen een lokale energie coöperatie haar deelnemers kan werven omdat zij -bij deelname- recht hebben op teruggave van de energiebelasting. Voorwaarde is wel dat deze deelnemers op het net aangesloten zijn via een kleinverbruikersaansluiting (max. 3 x 8o Ampère). Dit PostCodeRoos gebied wordt bepaald door de plaats (postcode) waar de productie installatie voor de opwek gesitueerd is. Dit 4-cijferige gebied vormt het hart van de roos. Het PostCodeRoos gebied wordt gevormd door dit hart samen met alle aan dit hart aangrenzende 4-cijferige postcode gebieden (die de blaadjes van de roos vormen). Ook wanneer een aangrenzend postcodegebied maar met een klein puntje grenst aan het hart kan het gebied tot de roos gerekend worden.

Sinds 1 januari 2016 is het begrip PostCodeRoos verruimd en mag de productie-installatie ook in een van de blaadjes gesitueerd zijn, het administratieve centrum mag dus als het ware één viercijferig gebied worden opgeschoven. Op deze manier kunnen coöperaties ook gebruik maken van daken aan de randen van de roos c.q. de kans om aan het project deel te nemen voor meer mensen mogelijk te maken.

Energie belastingteruggave

De energiebelastingvrijstelling vormt het verdienmodel voor de deelnemers. Anno 2017 is dit voordeel per opgewekte kilowattuur (kWh) € 0,1013 exclusief BTW of € 0,1226 inclusief BTW. Na afloop van een opwekjaar stelt de coöperatie vast hoeveel daadwerkelijk geproduceerde stroom er aan de participatie van elke deelnemer in het project is toe te schrijven. De coöperatie stuurt hierover een verklaring naar elk van de deelnemers in het project. Met deze gegevens gaan de deelnemers naar hun eigen energieleverancier, de leverancier van wie zij op hun huis adres de energie betrekken, zodat deze het jaarlijkse belastingvoordeel met hun kan verrekenen.

Verkoop van de opgewekte kWh

De elektriciteit die de gezamenlijke installatie opwekt wordt door de coöperatie verkocht aan een energiebedrijf. De coöperatie sluit hiervoor een overeenkomst met een energiebedrijf waarin de afspraken over onder meer de prijs (terugleververgoeding) zijn vastgelegd. Deze jaarlijkse stroomopbrengst wordt door de coöperatie gebruikt om de lopende jaarlijkse kosten binnen het project te betalen. Voorbeelden van deze exploitatiekosten zijn onderhoudskosten, schoonmaakkosten, administratiekosten, verzekeringskosten en de kosten van de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering.

Wanneer kan ik meedoen?

Leden van een coöperatie of Vereniging van Eigenaars (VvE) met een aanwijzing van de Belastingdienst komen in aanmerking voor de regeling. Particulieren, bedrijven, verenigingen en stichtingen kunnen allemaal lid worden van een coöperatie. Dit betekent dat iedereen kan deelnemen aan een PostCodeRoos project. Deelnemers aan een PostCodeRoos project moeten wel in de nabijheid van de productie-installatie wonen, in de zogenoemde PostCodeRoos. Daarnaast moeten de deelnemers voor hun eigen stroom gebruik een kleinverbruikersaansluiting hebben, oftewel een aansluiting op het stroomnet niet groter dan 3*80 Ampère. Bedrijven (btw ondernemers) mogen voor maximaal 20% deelnemen in het vermogen van de coöperatie.

Voor hoeveel kan ik deelnemen?

Deelnemers kunnen voor maximaal 10.000 kWh mee doen aan het project, dat wil zeggen zij kunnen over maximaal 10.000 kWh de betaalde energiebelasting terugvragen. Dit maximum van 10.000 kWh geldt alleen als u ook verbruik van 10.000 kWh heeft. Wanneer u bijvoorbeeld maar 5000 kWh verbruikt dan is dit het maximum waarmee u kunt deelnemen. De energiebelastingkorting is van toepassing op de eerste 10.000 kWh die u verbruikt. Stel u verbruikt 20.000 kWh en u doet mee voor 10.000 kWh, dan ontvangt u de energiebelastingkorting over de kWh ’s 0 tot en met 10.000.

De regel is dus dat een deelnemer in een PostCodeRoos project nooit meer belasting terug kan vragen dan dat men over het elektriciteitsverbruik thuis betaald heeft tot een maximum van 10.000 kWh.

Samengevat in stappen

Stap 1

De coöperatie bereidt het project voor, zoekt een geschikt dak en werft deelnemers voor het project.

Stap 2

Deelnemers worden lid van de coöperatie en kopen zonparticipaties en verwerven zo gedurende 15 jaar het recht op een jaarlijkse teruggave van de betaalde energiebelasting.

Stap 3

In een jaarlijkse ALV bespreken de deelnemende leden de voortgang van het project, de stand van zaken van hun coöperatie en krijgen zij een aandeel in de stroomopbrengst van het project toegewezen ten behoeve van de belastingteruggave.

Stap 4

Na 15 jaar eindigt het project, is er 15 jaar lang duurzame energie opgewekt, hebben deelnemers daarmee voorzien in een hun eigen groene elektriciteitsverbruik en een financieel rendement (voordeel) behaalt door hun deelname.